Personlig assistans, vad innebär det?

Personlig assistans, det är något som en hel del behöver ha idag. Man kan då via ett assistansbolag få en eller flera assistenter, som hjälper en i vardagen, läs mer här. Personliga assistenter kan hjälpa en person i vardagen med det mesta, så som att hjälp med att äta, att klä av eller på sig, tvätta sig eller andra saker. Det handlar om det som kallas för grrundläggande behov.

Det finns vissa krav för att man ska ha rätt till personlig assistans. Man måste vara under 65 år till exempel. Sedan måste man som sagt ha behov av hjälp med grundläggande behov.

Vad gör en personlig assistent?

En personlig assistent eller flera stycken, det är något du får om du har rätt till personlig assistans. Ofta är det en eller flera personer som hjälper dig med dina behov. Det de gör är att hjälpa dig så att du ska kunna leva så självständigt som möjligt och på det sätt du vill. De ska göra saker du inte klarar av att kunna göra på gen hand och som omfattar grundläggande behov. Det kan vara att du behöver hjälp med att tvätta dig, äta, klä av dig och klä på dig, andas och gå på toaletten.

För att få assistenter så måste du ansöka om att få det och det kan du göra antingen via Försäkringskassan eller kommunen. Om det är mindre än 20 timmar per vecka du behöver hjälp så är det kommunen du ansöker hos, annars är det Försäkringskassan.

17 Dec 2021