Fiskrom - okända fakta och fördelar

Fiskrom, eller ägg, från marina arter, såsom kummel, multe, lax, atlantisk bonito, makrill, bläckfisk och andra, är exceptionellt hög i omega-3-fettsyror. Fisrom anses traditionellt vara en sällsynt och lyxig råvara. Detta kan dock förändras när allt fler blir bekanta med den laxrom som vanligtvis finns på sushirestauranger.

Alla typer av fiskrom är rika på näringsämnen. Det höga innehållet av antiinflammatoriska omega-3-lipider i fiskägg liknar det i fiskoljetillskott.

Fiskrom kan variera i pris från den vanligare och mer prisvärda laxromen,  till den mycket dyra belugakaviaren. Hos Löjromsexpressen hittar du ett noga utvalt löjrom sortiment.

En introduktion av fiskägg

Dessa ägg finns i olika storlekar, former och färger och kan hittas i flera fiskar, inklusive beluga, andra typer av störar, lax och karp. Fiskägg, även känd som fiskrom, löjrom eller hårdrom, är de fullt mogna inre äggmassorna i äggstockarna hos fiskar och vissa marina djur som räkor, pilgrimsmusslor, sjöborrar och bläckfisk.

Dessa är utmatade yttre äggmassor. Löjrom och fiskrom tillhör fisk och skaldjur som används som matlagningsingrediens i olika kök och råvara i delikatesser som kaviar.

Fiskägg är höga i omega-3-fettsyror men också höga i kolesterol och vanligtvis saltade, vilket gör dem natriumrika. Fiskägg är dock bättre än kosttillskott eftersom de kommer från naturliga källor och är mindre benägna att oxidera under bearbetningen.

Dessutom innehåller fiskrom en betydande mängd vitamin B12. Råbasprodukten för kaviar är störrom eller, i sällsynta fall, annan fisk som mulle

16 Dec 2022