Inreda balkongen – årets it

 

 

Här kommer några iakttagna inredningstips vad gäller balkongen. Det är ju dags nu att inreda vår lilla uteboyta (om man nu inte råkar bo i villa). Även dem med balkong kan ju njuta av utliv. Forftarande är rotting det dominerande utemöblemangsmaterialet. Vattentåligt och åldras fint, dessutom är de lätta att möblera runt med. Allt fler balkonger glasas ju in och det innebär att du får ett till rum, där du kan placera frostkänsliga plantor. Och har man inglaserad balkong kan du med fördel placera skinnmöbler. Se bara till att de inte får direkt solljus, då de blir torra. Om du har dem i direkt solljus, se då till att skydda dem med någon bra vax.

Fler madrasser på balkongen

Mer och mer verkar vi strunta i att möblera, vi drar fram madrassen och kinesar på golvet. Det blir mysigt och fler kan få rum på balkongen. Vi ser också fler fleråriga växter på balkongen. Växter som kan få växa utmed balkongens väggar, passar bra i inglasade balkonger. Vi ser också fler amplar, inte bara för syns skull utan även för skyddsinsynens skull. Och så föredrar vi att odla doftande blommor, som sprider härlig atmosfär. En annan trend är att hänga upp gardiner i vår balkong, som också ger insynsskydd. På det sättet blir balkongen mer som ytterligare ett rum än annars. Vi placerar också ut fler lampor på balkongen, vilket bäddar för längre utekvällar. Då passar det också bra att hänga upp myggnät för att slippa sommarplågan!

Växthus och höga gröna växter

Nu när sommarsäsongen bjuder på lite varmare väder, är det roligt att låta balkongen bli en riktig odlingsyta. Harm an en liten balkong behöver det inte hindra en som har gröna fingrar då det finns många fina små växthus i hyllform, som kan stå mot en vägg och sprida hemtrevnad. Vi låter också blommorna få högre krukor så de syns utifrån. Det finns många höga sådana krukor i välsorterade blomaffärer, som Plantagen, Jysk, Interflora-affärer med mera. Håll utkik för krukor i zink eller keramik.

12 May 2017