Får jag byta elkontakt hemma?

När man tapetserar hemma är det alltid bäst att skruva bort eluttagen och strömbrytarna för att tapeten ska hamna snyggt bakom dem istället för på. Men när man gör det, får man då samtidigt byta ut dem mot moderna och snyggare kontakter? Svaret på den frågan är inte ett enkelt ja eller nej.

Om du har en ojordad kontakt hemma och vill byta till en jordad så får du INTE göra det själv. Du måste kontakta behöriga fackmän, som elektriker i Falkenberg till exempel. Om det är jordade kontakter och du bara vill sätta dit en ny där plasten inte har gulnat så går det däremot jättebra. 

Fler saker att tänka på med elen

Elektricitet är bland det farligaste vi har i våra bostäder. Om det blir fel på det så kan någon skada sig allvarligt eller till och med dö om det vill sig illa. Därför ska man alltid prata med en lokal elektriker innan man sätter igång. Saker som många vill göra hemma men som faktiskt är förbjudet är:

  • Gräva ner en kabel i trädgården.
  • Sätta upp ytterbelysning.
  • Montera elkontakt utomhus.
  • Utföra fasta elinstallationer.

För de saker man FÅR göra så finns det ändå krav. Det måste vara fackmannamässigt utfört som det heter. Men, mitt tips till alla är: chansa aldrig med elen! Anlita alltid en elektriker när du vill fixa med elen hemma. Det vore så fruktansvärt hemskt om någon skulle fara illa för att man skruvat upp en kontakt på fel sätt! 

21 Oct 2021