Alla som arbetar med människor borde kunna rädda liv. Att rädda liv, kan ibland handla om sekunder, och då är det av största vikt att man vet exakt vad man ska göra, och inte tvekar. Vill man lära sig det, kan du läsa på och få information om hjärtstartare och HLR. Åtminstone kan det vara en bra första början. På nätet kan hitta det du behöver, på hjartstartare-defibrillator.se, till exempel. Där kan du även lära dig hur du hanterar en hjärtdefribillator, vad du bör tänka på och hur du hanterar någon som drabbats av hjärtinfarkt. Att hantera en hjärtdefribillator är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Den ger dig nämligen information hela tiden på vad du ska göra.
Att rädda liv tillhör allmänbildningen, anser jag. Framför allt om man arbetar med människor, som inom vården, socialtjänsten, ideellt och så vidare. Är det så att du funderar på att antingen starta boende för flyktingar, eller redan nu arbetar på ett sådant, bör du kunna de grundläggande delarna i livräddning. Du vet ju inte vem som kan drabbas av hjärtproblem och behöver kunna göra en insats innan ambulansen är på plats. Vi kan ju inte bara lita på det allmänna samhället. Ibland hinner inte de med allt de är satta att göra heller. Då kan du och jag, som lekmän vara viktiga. Även vi borde kunna ge grundläggande livräddningsinsatser.
Den senaste tiden har jag insett att allt mer läggs på ideella krafter. Att skylla på att "någon annan" borde göra "något" går inte längre. Vårt svenska samhälle har antingen rustat ner, eller bestämt sig för att låta vinstintressen och pengarna styra hjälpen till de svagaste. Det är då de ideella krafterna blir desto viktigare, när stat och kommun inte bryr sig. Jag i alla fall anser att ett starkt samhälle vilar på frivilliga krafter som bestämt sig för att göra gott. Mitt motto är: "kommer du i en situation där du kan välja att göra gott, eller göra ingenting alls, ska du välja att göra det goda". Om alla valde det, skulle vårt samhälle bli en mycket bättre plats!