Rädda liv om du bara kan!

Alla som arbetar med människor borde kunna rädda liv. Att rädda liv, kan ibland handla om sekunder. Har man bara sekunder på sig, är det av största vikt att man vet exakt vad man ska göra, och inte tveka. Vill man lära sig det, kan du läsa information om hjärtstartare och HLR vara en bra första början. På nätet kan hitta det du behöver, på hjartstartare-defibrillator.se, till exempel. Där kan du även lära dig hur du hanterar en hjärtdefribillator, vad du bör tänka på och hur du hanterar någon som drabbats av hjärtinfarkt.

Rädda liv på vem som helst

Att rädda liv tillhör allmänbildningen, anser jag. Framför allt dem som man har blivit satt att ta hand om, som inom vården, socialtjänsten, ideellt och så vidare. Är det så att du funderar på att antingen starta boende för flyktingar, eller redan nu arbetar på ett sådant, bör du kunna de grundläggande delen i livräddning. Du vet ju inte vem som kan drabbas av hjärt- eller lungproblem och behöver kunna göra en insats innan ambulansen är på plats. Vi kan ju inte bara lita på det allmänna samhället. Ibland hinner inte de med allt de är satta att göra. Då kan du och jag, som lekmän vara viktiga. Även vi borde kunna ge grundläggande livräddningsinsatser.

Arbeta ideellt mycket uppskattat

Den senaste tiden har jag insett att allt mer läggs på ideella krafter. Det allmänna samhället har antingen rustat ner, eller bestämt sig för att låta vinstintressen och pengarna styra hjälpen till de svagaste i vårt samhälle. Det är då de ideella krafterna blir desto viktigare, när stat och kommun inte bryr sig. Jag i alla fall anser att ett start samhälle vilar på frivilliga krafter som bestämt sig för att göra gott. Mitt motto är: "kommer du i en situation där du kan välja att göra gott, eller göra ingenting alls, ska du välja att göra det goda". Om alla valde det, blir vårt samhälle en mycket bättre plats!

28 jul 2017